en en

Dnes bola uvedená do obehu nová bankovka 50 €

● Dnes bola uvedená do obehu bankovka so zdokonalenými ochrannými prvkami.

● Nová bankovka s portrétom Európy a smaragdovým číslom je odolnejšia voči falšovaniu.

Podľa výsledkov prieskumu sa pri väčšine platieb na predajných miestach naďalej uprednostňuje hotovosť.

Podľa oznámenia Európskej centrálnej banky (ECB) dnes bola uvedená do obehu nová bankovka 50 €, štvrtá zo série Európa.

Jedným z ochranných prvkov novej bankovky, ktorá predstavuje ďalší krok v rámci zvyšovania odolnosti eurových bankoviek voči falšovaniu, je okienko s portrétom v hornej časti hologramu, ktoré sa pri pohľade proti svetlu spriehľadní. V okienku sa objavuje portrét Európy, postavy z gréckej mytológie, ktorý je viditeľný na oboch stranách bankovky. Ten istý portrét je vidieť aj vo vodoznaku blízko smaragdového čísla, ktoré pri nakláňaní bankovky vytvára svetelný efekt pohybujúci sa nahor a nadol. Súčasťou bankovky je aj vystupujúca tlač pre zrakovo postihnutých.

„I v tomto digitálnom veku má hotovosť v našom hospodárstve naďalej zásadný význam“, uviedol prezident ECB Mario Draghi. „Z prieskumu používania hotovosti, ktorý sa uskutočňuje v mene ECB a ktorého výsledky budú čoskoro zverejnené, vyplýva, že viac ako tri štvrtiny všetkých platieb na predajných miestach v eurozóne prebiehajú v hotovosti. Z pohľadu hodnoty transakcií je to o niečo viac ako polovica.“

Celkové výsledky prieskumu budú k dispozícii v lete 2017.

Bankovka 50 € je najpoužívanejšou eurovou bankovkou. V obehu ich je viac ako 9 miliárd a predstavujú tak 46 % všetkých eurových bankoviek. Bankovky 50 € prvej série aj naďalej zostávajú zákonným platidlom a budú obiehať spolu s novými bankovkami, avšak postupne sa budú z obehu sťahovať.

Nové bankovky 100 € a 200 € budú vydané na začiatku roka 2019.

Kontaktnou osobou pre médiá je Eszter Miltényi-Torstensson, tel.: +49 69 1344 8034.

Poznámky:

Prieskum vychádza z denníkov, ktoré si od októbra 2015 do júla 2016 viedlo 65 281 respondentov. Ich úlohou bolo zaznamenávať všetky svoje platby na predajných miestach, napríklad v supermarketoch, obchodoch s tovarom dlhodobej spotreby, baroch a reštauráciách a na trhoch. Prieskum ECB sa uskutočňoval v 17 krajinách. Štúdie s podobnou metodikou uskutočnili aj národné centrálne banky v Nemecku a Holandsku.

nová 50 € bankovka nová 50 € bankovka
Lícna strana bankovky 50 € série Európa Rubová strana bankovky 50 € série Európa

Cesta novej 50 € bankovky

Národná banka Slovenska
oddelenie komunikácie
Imricha Karvaša 1, 813 25 Bratislava
Kontakt: press@nbs.sk, +421-2-5787 2162, +421-2-5787 2161,

Šírenie je dovolené len s uvedením zdroja.