en en

Ľudovít Ódor: Je za rohom ďalšia globálna finančná kríza? (viceguvernér NBS pre Hospodárske noviny)

Zvýšenie úrokových sadzieb je úplne štandardný vývoj, proti ktorému by mali byť všetky inštitúcie dostatočne zabezpečené.

Za ostatné roky sme si nejako zvykli, že jedna kríza strieda druhú. Preto, keď nedávno kľakla na kolená americká banka startupistov a krátko nato sa na titulné stránky novín dostala aj významná švajčiarska banka, trhy začali panikáriť. Hrozí nám podobný scenár ako po páde Lehman Brothers?

Nemyslím si. Menšie či väčšie zemetrasenia prísť môžu, ale ničivé cunami ako v roku 2008 neočakávam. Prvou dobrou správou je, že sa svet poučil a od významných bánk žiada vyššie kapitálové rezervy a aj dostatok likvidných aktív. Takisto sú k dispozícii nástroje, ktoré v prípade potreby môžu fungovať ako kapitálový vankúš, aby sa požiar nešíril ďalej. A v neposlednom rade, centrálne banky majú mechanizmy na dodávanie potrebnej likvidity v prípade paniky. Zvyšok by mali zvládnuť lepšie vybavené mechanizmy na ozdravenie bánk.

Okrem toho, že banky sú v lepšej kondícii ako pred finančnou krízou, aj spúšťací mechanizmus je celkom iný. Pred rokmi to boli hypotekárne cenné papiere, ktorých hodnota klesla z večera do rána takmer na nulu, terajšie otrasy nie sú spojené s takýmto toxickým materiálom. Predsa zvýšenie úrokových sadzieb je úplne štandardný vývoj, proti ktorému by mali byť všetky inštitúcie dostatočne zabezpečené.

Znamená to, že všetko je v najlepšom poriadku? Nie celkom. To, že sme lepšie chránení pred minulými krízami, ešte neznamená, že nové riziká nemôžu veci skomplikovať. Obávam sa, že do našich slovníkov budeme musieť pridať slovo „dominancia“, a to hneď v dvoch príchutiach: finančnej a fiškálnej. O čo ide?

Americký humorista Will Rogers raz povedal, že najväčšími vynálezmi ľudstva sú oheň, koleso a centrálne bankovníctvo. Ak si uvedomíme, že v krízach všetci čakajú na to, že centrálne banky zachránia svet, nebol ďaleko od pravdy. Lenže nie sú všemohúce inštitúcie. Nedokážu zabezpečiť solventnosť bánk alebo napríklad zdravie verejných financií. Často sa však stáva, že politici a bankári neriešia jadro problému, čakajúc, že centrálna banka všetko vyrieši za nich. O finančnej alebo fiškálnej dominancii hovoríme vtedy, ak sú centrálne banky nútené hasiť tieto problémy, sčasti rezignujúc na svoj hlavný mandát, zabezpečiť nízku infláciu. Napríklad nezvýšiť úroky, aby nekomplikovali situáciu bankám či vládam.  

Posledné zvýšenie úrokov v Európe je napriek problémom Credit Suisse dobrou správou, že výraznú dominanciu zatiaľ nemáme.    

Autor je viceguvernér NBS.

zdroj: https://hnonline.sk/komentare/komentare/96073180-ludovit-odor-je-za-rohom-dalsia-globalna-financna-kriza