en en

Bezpečným platbám počas pandémie pomôže aj vyšší limit na bezkontaktné platby

Publikácie, Bezpečným platbám počas pandémie pomôže aj vyšší limit na bezkontaktné platby

Iveta Behúňová – metodik stratégie platobných systémov NBS

21.4.2020

Situácia, v ktorej sme sa všetci ocitli vďaka rýchlemu šíreniu koronavírusu, nás prinútila sa viac ako inokedy zamýšľať nad bezpečnosťou všetkého, čo počas dňa robíme mimo svojho domova. Chceme ochrániť seba a svoje rodiny pred vírusom, preto pracujeme z domu ak môžeme, nestretávame sa s  najbližšími a von vychádzame len na nákupy a šport a vždy len s rúškom.

Ako by sme ešte mohli znížiť riziko nákazy pri nakupovaní a platení v obchodoch, okrem dodržania hygienických požiadaviek? Pomôcť v tom nám môžu platobné karty. Na používanie ich bezkontaktnej funkcie sme si na Slovensku už dávno zvykli. Je to jednoduché, rýchle a bezpečné a to nielen z pohľadu realizácie samotnej platby ale aj z pohľadu šírenia koronavírusu. Výhodou bezkontaktnej platby je, že držiteľ svoju kartu len priloží k POS-terminálu obchodníka, teda kartu nikomu nepodáva, má ju vo svojich rukách. Zároveň, ak je jeho nákup do výšky 20 eur, nemusí zadávať svoje PIN číslo, aby transakciu potvrdil, nemusí sa dotýkať klávesnice POS-terminálu, postačuje priložiť kartu k POS-terminálu. Vďaka NFC technológii dokáže terminál prečítať potrebné údaje o karte z jej bezkontaktného čipu, aby mohol iniciovať platbu.

Pandémia mení naše nákupné správanie

Priemerná transakcia pri platbe mobilom za rok 2019 v SR bola 19€ v porovnaní s priemernou platbou fyzickou platobnou kartou, ktorá bola 46€ a priemerným výberom hotovosti z bankomatu, ktorý bol 165€. Počas pandémie koronavírusu sa mení aj naše nákupné správanie. Nakupujeme menej často, ale robíme väčšie nákupy, čo zvyšuje sumy, ktoré kartou alebo hotovosťou platíme. Aby sa znížil počet požiadaviek zadania PIN-u pri platbe kartou pri zvyšujúcej sa sume priemernej transakcie, bolo potrebné zvážiť zmenu súčasného nastavenia používania kariet na trhu SR.

Zvýšiť bezpečnosť klientov bánk pri realizácii platieb kartou, bolo preto jedným z opatrení, o ktorých diskutovali zástupcovia Slovenskej bankovej asociácie s guvernérom a členmi Bankovej rady Národnej banky Slovenska. Tie by pomohli znížiť negatívny dosah na klientov bánk v SR v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Výsledkom týchto rokovaní je aj zvýšenie transakčného limitu na bezkontaktnú platbu kartou zadanú bez PIN-u na POS-termináli u obchodníkov v kamenných obchodoch zo súčasnej sumy 20 eur na 50 eur, ktoré bolo prijaté Zákonom č. 67/2020 Z. z.

Publikácie, Bezpečným platbám počas pandémie pomôže aj vyšší limit na bezkontaktné platby

Banky a poskytovatelia platobných služieb v SR museli zabezpečiť zmenu softvérového vybavenia POS-terminálov u obchodníkov tak, aby sa pri bezkontaktných platbách kartou používal už nový limit 50 eur v lehote do 2 týždňov od účinnosti tohto zákona, do 22.4.2020.

Pre všetkých držiteľov platobných kariet na Slovensku to znamená, že od 22.4.2020 budú môcť zaplatiť bezkontaktne svojou kartou, mobilom až do výšky 50 eur bez potreby zadania PIN-u na POS-termináli obchodníka, iba priložením karty, mobilu k POS-terminálu.

Verím, že zavedenie tohto opatrenia prinesie so sebou okrem zvýšenia ochrany držiteľa karty pred nakazením koronavírusom aj zrýchlenie obsluhy klientov na pokladniach a tiež zvýši používanie platobných kariet.

Slovensko patrí medzi prvé európske krajiny, ktoré zaviedli bezkontaktné platobné karty. V súčasnosti v SR takmer všetky karty a tiež POS-terminály používajú bezkontaktnú technológiu. Obyvatelia Slovenska si ju obľúbili. Väčšina transakcií u obchodníkov je bezkontaktná. V roku 2019 tvorili bezkontaktné platby 64 % (63,57%) v počtoch a 29% (28,64%) v objeme zo všetkých transakcií platobnými kartami.

Bezkontaktne je možné platiť moderne a bezpečne aj mobilom alebo smart hodinkami

Rovnako ako platby kartou fungujú platby mobilom GooglePay, kde namiesto platobnej karty prikladáme k POS-terminálu svoj mobil. Predtým je ale potrebné do mobilnej aplikácie GooglePay vložiť údaje o platobnej karte a potvrdiť vloženie karty kódom, ktorý banka pošle držiteľovi SMS-kou. Pri platbe do sumy 20 eur, postačuje, že je display mobilu podsvietený. Pri platbách nad 20 eur je potrebné odomknúť mobil, a niekedy aj zadať PIN číslo, ak si to vyžiada POS-terminál, rovnako ako pri platbe kartou.

Publikácie, Bezpečným platbám počas pandémie pomôže aj vyšší limit na bezkontaktné platby

Ak má držiteľ iPhone, môže využiť službu ApplePay, tam pre potvrdenie transakcie postačuje vložiť do aplikácie mobilu Wallet údaje o platobnej karte a pred každou platbou autorizovať platenie pomocou touchID, faceID alebo PIN-u a už len priložiť mobil k terminálu. Už nie je potrebné zadávať PIN na POS-termináli ani pri prekročení sumy 20 EUR, držiteľ karty, tj.  majiteľ mobilu sa už autentifikoval na mobile.

Rovnako bezpečnou transakciou je platba vybranými typmi smart hodiniek od výrobcov Fitbit alebo Garmin. Pre ich používanie, musia držitelia kariet požiadať banku, ktorá im platobnú kartu vydala o sprístupnenie služby GarminPay, FitbitPay. Potom je potrebné spárovať hodinky s mobilom pomocou bluetooth a vložiť do mobilnej aplikácie (ConnectGarmin, FitbitPay) údaje o platobnej karte a tiež ďalšie PIN číslo, ktoré sa používa len pri platení hodinkami. Do záložky Wallet v hodinkách sa prenesú potrebné údaje o platobnej karte automaticky. Pred samotným platením je potrebné v hodinkách, v záložke Wallet, iniciovať platbu, zadaním PIN-u, ktorý sme zadali spolu s údajmi o karte do mobilnej aplikácie. Potom už len stačí hodinky priložiť k POS-terminálu a platba sa uskutoční rovnako rýchlo a bezpečne ako platba platobnou kartou. Ďalej môžeme platiť už len prikladaním hodiniek k terminálu. Hodinky vyžadujú opätovné zadanie PIN-u pri ďalšej platbe len vtedy, ak od posledného zadania PIN-u ubehlo viac ako 24 hodín, alebo sme si medzitým dali hodinky z ruky dole, čo vyhodnotil snímač pulzu na hodinkách. Platba smart hodinkami je tiež veľmi bezpečná aj z pohľadu šírenia vírusu, lebo PIN zadávame do svojich hodiniek a nie na POS-termináli.

Publikácie, Bezpečným platbám počas pandémie pomôže aj vyšší limit na bezkontaktné platby

Na záver by som chcela dodať, že nová situácia si vyžaduje aj naše nové správanie. Viac a viac sme nútení sa v osobnom aj pracovnom živote posúvať do digitálneho sveta, komunikovať a riešiť veci v digitálnom prostredí. Je to pravý čas na to, aby sme prehodnotili aj svoje zažité spôsoby platenia v obchodoch, hotovosť nahradili kartou a skúsili aj kartu nahradiť mobilom alebo hodinkami. Budeme prekvapení jednoduchosťou, rýchlosťou, bezpečnosťou a komfortom platby. A navyše nám to dnes pomôže zvýšiť ochranu pred koronavírusom.

#safetyfirst
#platimkartou #platimmobilom #platimhodinkami
#platimebezkontaktnedo50

« Spať na zoznam blogov

Chcete vedieť o ďalšom blogu?

Prihlásiť sa na odber