en en

Slovensku v lete chýbali zahraniční turisti, pandémiu pocítil najmä juh a Bratislava

Návštevnosť v aktuálnej letnej sezóne bola takmer rovnaká ako vlani, chýbali však zahraniční turisti. Kým Slováci aj tento rok uprednostňovali dovolenky na Slovensku, počet zahraničných návštevníkov klesol počas dvoch letných mesiacov o takmer tretinu oproti letu 2020. Jedným z dôvodov bolo zrejme aj náhle zavedenie opatrení pri vstupe do krajiny pred začiatkom prázdnin a ich následná komunikácia. Povinnosť očkovania a testovania, resp. hroziaca karanténa odradili zrejme veľkú časť turistov najmä zo susedných krajín. Českí turisti tvoria dlhodobo najpodstatnejšiu časť zahraničných návštevníkov. Kým ešte v júni 2021 navštívili Slovensko v mierne vyššom počte ako pred rokom, v júli a následne aj v auguste počet turistov z Česka klesol až na polovicu oproti roku 2020.

Graf č.1: Medziročná zmena počtu návštevníkov počas letných prázdnin 2021 (v %)

Domáci / Zahraniční

Zdroj: ŠÚ SR, výpočty NBS

Tradične najviac turistov prilákali naše hory a príroda. Najnavštevovanejšími boli aj tento rok Prešovský a Žilinský kraj, pričom najviac turistov sa ubytovalo v okrese Poprad.

Naopak, najviac utrpela návštevnosť mestských hotelov. Okrem nedostatku zahraničných turistov mali problém prilákať aj viac domácich, keďže aj tento rok sa prehodnocovalo konanie rôznych kultúrnych eventov a veľkých podujatí (menej hudobných festivalov, výstav, divadelných predstavení, ….).

V porovnaní s obdobím pred pandémiou je situácia v hotelierstve naďalej nepriaznivá. Počty prenocovaní síce zostali na podobnej úrovni ako v roku 2019, keď v priemere turisti strávili na Slovensku 3 noci. Celkový počet turistov sa však prepadol až o 16,7 %. Slováci síce trávili svoje voľno na Slovensku vo väčšom počte, nedokázali však vykompenzovať straty zahraničných návštevníkov (prepad o 63 % oproti letu 2019). Pred pandémiou tvorili turisti z ostatných krajín takmer 40% všetkých ubytovaných, v súčasnosti ich podiel klesol o viac ako polovicu. Či už ide o susediace krajiny, či krajiny vzdialenejšie, pokles návštevníkov vidieť zo všadiaľ.

Graf č.2: Zmena počtu návštevníkov počas letných prázdnin oproti roku 2019 (v %)

Zdroj: ŠÚ SR, výpočty NBS

Hotelierov na severe Slovenska podržali domáci turisti, juhozápad sa v návštevnosti výrazne prepadol. Tatry, Liptov a okolie zaostávajú v návštevnosti za letom 2019 len mierne. Pokiaľ však ide o zahraničných turistov, až tretina z nich si pred pandémiou volila ako svoju dovolenkovú destináciu hlavné mesto a okolie. Preto sa s nástupom pandémie počet turistov v Bratislavskom kraji prepadol najviac a to až o polovicu.

Situáciu v ubytovaní podobnú minulému roku potvrdzujú aj tržby, keď príjmy v tomto odvetví vzrástli len veľmi mierne oproti letu 2020. Letné mesiace sú zvyčajne spojené s nízkou chorobnosťou. S príchodom jesene a sychravejšieho počasia sa aj zdravotná situácia zhoršuje. Napriek zhoršovaniu pandemickej situácie sú príjmy hotelierov v októbri vyššie ako pred rokom. Na jednej strane to súvisí s regionálnym covid-automatom, vďaka ktorému nie sú potrebné celoplošné opatrenia, na druhej strane je zrejme dôvodom aj menšia opatrnosť obyvateľstva, či už zaočkovaného alebo nie. Rovnako to vidieť aj vo vyššej mobilite ľudí ako počas minulej jesene.

Graf č. 3: Tržby v ubytovaní (eKasa, index február 2020=100)

Zdroj: eKasa, výpočty NBS

Odvetvie cestovného ruchu čaká o chvíľu zimná sezóna. Tá minulá bola do veľkej miery poznačená zlou pandemickou situáciou a súvisiacimi prísnymi opatreniami. Aj keď zavedenie covid-automatu nepredpokladá opätovný celoštátny lockdown, už teraz máme okresy s najprísnejšími pravidlami a to najmä na severe a východe Slovenska. Ak tento trend bude pokračovať aj v ostatných okresoch (hlavne s nízkou zaočkovanosťou), hrozí, že bude aj terajšia zimná sezóna veľmi nepriaznivá. Ťažko skúšané odvetvie ubytovania tak zrejme bude aj tento rok ohrozené.


« Späť na zoznam blogov

Chcete vedieť o ďalšom blogu?

Mailing list: v prípade záujmu o zasielanie notifikácií o ďalších blogoch sa prihláste do mailing listu NBS.